Bra råd

Bra råd för dig som tänker byta ytterpanel

0

Vill du förnya din fasad och ge den en fräsch känsla med ett annat material? Eller har träet börjat släppa eller angripas av röta? Då är det hög tid att du ser till att agera. Genom att renovera din fasad i rätt tid kan du förebygga fuktskador på ditt hus och dess stomme. Ibland kan det vara en enstaka bräda som är i dåligt skick, men det kan också vara så att hela fasaden behöver bytas ut. Du kan hitta bra ytterpanel till bra pris hos Jemfix. När du ska byta panel så är det bra att fundera på om du ska ha stående eller liggande sådan.

Liggande eller stående panel?

Det finns delade åsikter om vilken typ av panel som ger bäst skydd mot fukt åt träet. Tidigare ansågs en stående ytterpanel vara mer motståndskraftig mot fukt, men nu hävdar fler experter att den liggande panelen kan erbjuda lika bra eller till och med bättre skydd mot fukt. En viktig faktor när det gäller trä och fukt är att undvika att vatten stannar kvar på kanter eller ändytor. Direkt regn på ändträ är inte heller idealiskt. Det är därför viktigt att täcka allt ändträ med foder eller bleck och att vertikala träytor kan vinklas eller lutas för att underlätta avrinning. Kom ihåg att även nedåtriktade ändträytor måste behandlas med ytbehandling.

När är den bästa tiden på året för att byta ytterpanel?

Det är möjligt att byta panel året runt, men det är avgörande att undvika att fukt tränger in i huset. Säkerställ därför att området där du arbetar är täckt med presenning eller liknande material för att skydda reglar och andra delar från regn och fukt. Måla inte trä när vädret är för fuktigt eller om det är för kallt. Om du planerar att renovera din panel utomhus under vintern kan en förbehandlad träpanel vara ett praktiskt alternativ.

När det gäller att måla panelen följer vissa principen om “månader utan r”, det vill säga maj, juni, juli och augusti, som en riktlinje. Denna princip kan också tillämpas när det gäller att byta fasaden.

Butiksvåg – något för dig?

Previous article

You may also like

More in Bra råd